Somatuline® - Ipsen Farmaceutica

Somacare online

Somacare.nl is er speciaal voor mensen met neuro-endocriene tumoren of acromegalie, hun naasten en hun behandelaars. Somacare logo

Bijsluiter Somatuline® AutoSoulution 60, 90, 120 mg

Bijsluiter Somatuline® PR 30 mg

Waarvoor wordt Somatuline® gebruikt?

Somatuline®, met de werkzame stof lanreotide, is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij neuro-endocriene tumoren (NET)acromegalie en primaire thyrotrope adenomen (te hoge bloedwaarden van schildklier stimulerend hormoon).

Vormen van Somatuline®

Somatuline® is een geneesmiddel dat door middel van een injectie in het lichaam wordt toegediend. De werkzame stof van Somatuline® is lanreotide.

Er zijn twee geneesmiddelen met lanreotide beschikbaar:

  • Somatuline® autosolution® voorgevulde spuiten met 60, 90 of 120 milligram lanreotide. Het wordt onderhuids (diep subcutaan) toegediend en is 28 tot 56 dagen werkzaam.
  • Somatuline® PR met 30 milligram lanreotide. Het wordt in de bilspier geïnjecteerd en is tien tot veertien dagen werkzaam.

Somatuline® is alleen op recept te verkrijgen.

Werking van Somatuline®

Somatuline® remt de te hoge bloedwaarden van groeihormoon (bij acromegalie). Bij kwaadaardige aandoeningen in het maagdarmkanaal vermindert het de ziekteverschijnselen door in te werken op hormoon-producerende tumoren in het maagdarmkanaal.

Somatuline® kan worden ingezet als geneesmiddel met als doel de bloedwaarden van schildklier stimulerend hormoon (TSH) te normaliseren (bij thyrotrope adenomen indien geen operatie mogelijk is).

Lanreotide

De werkzame stof van Somatuline® is lanreotide. Lanreotide bootst de werking na van een natuurlijk hormoon, dat somatostatine wordt genoemd. Somatostatine wordt voornamelijk door de hypothalamus, een onderdeel van de hersenen, gemaakt.

Somacare® thuiszorgservice

Patiënten die beginnen met Somatuline® autosolution kunnen op aangeven van de behandeld arts gebruik maken van Somacare® thuiszorgservice. Nadat de arts Somacare® thuiszorgservice heeft aangevraagd komt er een gespecialiseerde verpleegkundige bij de patiënt thuis (of eventueel op een andere gewenste locatie in Nederland) om de injectie toe te dienen. Ook kunnen patiënten getraind worden in het zelf toedienen van de injectie.

Kijk voor meer informatie op de website van Somatuline®.

Bijwerkingen Somatuline®

Het gebruik van medicijnen kan bijwerkingen veroorzaken. Voor gedetailleerde informatie verwijzen wij u naar de bijsluiter.

Bewaren van Somatuline®

Bewaren in de koelkast (2˚C tot 8˚C) in de originele verpakking.

Meer informatie

Raadpleeg voor informatie uw huisarts of uw behandelend specialist. Bovenstaande beknopte informatie is geen vervanging voor de bijsluiter. Meer informatie over Somatuline® autosolution en Somatuline® PR 30 leest u in de bijsluiter.