Neurowetenschappen

De neurowetenschap is de wetenschap die zich bezighoudt met alle aspecten van het zenuwstelsel. Binnen de neurowetenschappen zijn er veel specialisaties die nauw met elkaar samenhangen.

Blefarospasme

Blefarospasme is een aandoening gekenmerkt door herhaalde en onvrijwillige spiertrekkingen in de oogleden. Het kan dan even goed gaan om versneld knipperen als om de totale onmogelijkheid de oogleden te openen, waardoor patiënten hun dagelijkse activiteiten niet meer kunnen uitoefenen. Ontdek met Ipsen meer over deze aandoening, de diagnose en de verschillende beschikbare behandelingen.

Cervicale dystonie

Cervicale dystonie, ook wel spasmodische torticollis genoemd, uit zich in een continue samentrekking of een samentrekking met onderbrekingen, van de nekspieren en soms ook schouderspieren. Dit kan een abnormale stand van het hoofd tot gevolg hebben. Deze neurologische bewegingsstoornis ontstaat geleidelijk. Het kan gepaard gaan met schudden/knikken (tremoren) van het hoofd, pijn ter hoogte van de nek, alsook optrekken van de schouder. Een groot deel van de patiënten met cervicale dystonie kan de abnormale houding korte tijd corrigeren door middel van aanraking van hun hoofd of de nek. Dit wordt ook wel een ‘Sensory trick’ genoemd. Ontdek met Ipsen meer over deze aandoening, de diagnose en de verschillende behandelingen.

Hemifaciaalspasmen

Hemifaciaalspasmen zijn onwillekeurige spiertrekkingen aan één kant van het aangezicht. Deze chronische constrictiestoornis kan zich op termijn blijvend vestigen en een zware visuele en sociale handicap worden. Ontdek met Ipsen meer over deze aandoening, de diagnose en de verschillende beschikbare behandelingen.

Hyperhidrosis

Hyperhidrosis, of hypertranspiratie, verwijst naar een overproductie van transpiratievocht, veel meer dan nodig voor de warmteregulatie van het lichaam. De gebieden die het meest vaak getroffen worden door deze stoornis zijn de oksels, de handen, de voeten en het gezicht, maar de aandoening kan het hele lichaamsoppervlak treffen. Ontdek met Ipsen meer over deze aandoening, de diagnose en de verschillende beschikbare behandelingen.

Spasticiteit

Spasticiteit kan optreden bij vele verschillende aandoeningen van de hersenen (cerebraal) of van het ruggenmerg (spinaal), zoals onder andere een beroerte of een trauma van de hersenen, multipele sclerose, hersenverlamming (cerebrale parese). Geschat wordt dat 20 tot 40 procent van de patiënten met een beroerte en driekwart van de patiënten met lichamelijke beperkingen na traumatisch hersenletsel uiteindelijk spasticiteit ontwikkelt en mogelijk in aanmerking komt voor behandeling. Spasticiteit wil zeggen dat er sprake is van een verhoogde spierspanning en soms ook van onwillekeurige bewegingen van de spieren. Spasticiteit kan erg hinderlijk zijn, zowel in rust als tijdens activiteit. Daarnaast kunnen patiënten op den duur last hebben van pijn, spierzwakte of spierstijfheid. Ontdek met Ipsen, dat zich inzet voor de behandeling van spasticiteit, de kenmerken en de oorzaken van dit symptoom, de diagnose en de verschillende behandelingen. De behandeling van spasticiteit kent verschillende opties die alleen of in combinatie kunnen worden toegepast.